Winnaar award: Hanneke Takkenberg

Met trots en veel plezier kijken wij terug op de uitreiking van de Caty Asscher Award 2019 14 maart in het Muntgebouw in Utrecht. De uitreiking vond plaats tijdens het event Shared Leadership Next Step. Een event met lezingen, workshops, inspiratie en mooie ontmoetingen dat iedere twee jaar wordt georganiseerd rondom deze award. In deze nieuwsbrief een terugblik met natuurlijk de spotlights op de winnaar(s).

Winnaar Caty Asscher Award: Hanneke Takkenberg

Uit de shortlist van 4 nominaties koos de jury als winnaar professor Hanneke Takkenberg. Jury-voorzitter Caty Asscher lichtte de keuze toe: ‘Hanneke Takkenberg zet zich al meer dan tien jaar actief in voor (gender)diversiteit binnen het Erasmus MC en de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zowel wetenschappelijk als maatschappelijk zet zij zich in voor het verbeteren van de gezondheidszorg met name ten aanzien van vrouwen: dit geldt voor patiënten én vrouwelijke artsen. Zij is een waar rolmodel. Door  haar persoonlijkheid en strategische aanpak weet zij iedere keer weer stappen voorwaarts te maken’. In haar dankwoord gaf Hanneke aan een concreet idee te hebben over de besteding van het geldbedrag dat aan de prijs is verbonden. Al een klein tipje van de sluier: het wordt een project met jongeren. In een volgende nieuwsbrief laten we Hanneke daar graag meer over vertellen. Wij danken de sponsors – WOMEN Inc., Stichting Royal Asscher Foundation, Asscher Consultancy en de deelnemers die allen 10% van de deelnamekosten bijdroegen.   

Aanmoedigingsprijs: Football Equals Foundation

De longlist bevatte 16 nominaties naast ‘gevestigde’ initiatieven, diverse veelbelovende projecten die relatief recent zijn gestart en waarvan de impact nog niet of onvoldoende worden beoordeeld. De jury en initiatiefnemers vinden dat dergelijke projecten aanmoediging verdienen. Als erkenning, stimulans en steun. De aanmoedigingsprijs 2019 is uitgereikt aan Mary Kok, oprichter van Football Equals Foundation. In 2016 startte zij dit initiatief zodat ieder voetbaltalent zich op een professionele manier kan ontwikkelen, ongeacht afkomst of geslacht. Haar motto: “Als we voor elk talent gelijke kansen kunnen realiseren binnen de voetbalwereld, kan het overal!”. De jury roemde haar inzet en doorzettingsvermogen in een relatief traditionele cultuur.

Sfeerimpressie

Camerajournalist Ingrid Kleinsman legde de middag vast in beeld en geluid. Deze impressie is tevens de start van een van haar eigen next steps: research voor een filmverhaal over de ‘smoesjes’ die worden gebruikt als reactie op het feit dat 13 van de 200 beursgenoteerde bedrijven de norm halen wat betreft man-vrouwverdeling aan de top. Op 8 maart 2020 wil ze haar verhaal hierover delen.

De sprekers

Jannet Vaessen , directeur van WOMEN Inc. trapte het programma af met de key note getiteld IEDEREEN Inc. Aansluitend volgden in twee rondes workshops waarin de deelnemers werden geinspireerd en praktische handvatten kregen om zelf stappen te zetten naar Shared Leadership. Hartelijk dank Mariska Wessel, Heleen Brinkman, Caty Asscher en Jaap Postma voor jullie aanstekelijke bijdragen.

Save the date

Het is nog ver weg, maar onder het motto beter te vroeg dan te laat: de 3e Caty Asscher Award wordt uitgereikt op donderdag 25 maart 2021. Nominaties kunnen vanaf heden worden aangemeld. We hopen dat velen meedenken en meedoen zodat we samen de beweging op gebied op gebied van Shared Leadership en diversiteit kunnen versterken en versnellen. Via deze nieuwsbrief houden we je tussentijds graag op de hoogte en zullen we ook verschillende aansprekende voorbeelden in de schijnwerpers zetten.

Tot slot, heb je ideeën en/of tips die je met ons wilt delen? Laat het ons vooral weten.